Wij zijn Jos en Lenie Koper, eigenaren van Sint Bernard kennel van 'Kopershof Heibloem'. We wonen op de Heide in Heibloem-Roggel waar we een ‘bloembollen op pot ‘ kwekerij bestieren en bolsnijbloemen kweken. Momenteel hebben we 3 Sint Bernard honden, welke lekker rondom het bedrijf en achter het huis waken, spelen, zonnen en…lekker lui liggen te zijn.

Het verhaal van de Sint Bernard begint eigenlijk al heel vroeg. Toen Jos een jaar of 6 was verhuisde het gezin naar Limburg waar ze in een boerderij gingen wonen. De vorige bewoners hadden een Sint Bernard en deze verhuisde met hen mee. Maar iedere dag weer kwam hij terug om op zijn vertouwde plekje voor de voordeur te gaan liggen. Hier voelde hij zich thuis. Sindsdien is Jos verknocht aan de Sint Bernard!

In 1986 kregen we onze eerste twee Sint Bernard honden, Kessa en Achia. Deze twee haalden we op 2½ jarige leeftijd op uit een klooster. De bewoners gingen verhuizen naar het buitenland en er was helaas geen plaats voor de honden. In 1991 zijn beide honden op 8 jarige leeftijd overleden, waarna we besloten om een Berner Sennen hond te nemen, Barry. Twee jaar later kregen we ook nog Bella, een Poolse Berghond, cadeau. Ze waren beiden erg lief en goed voor ons en voor de inmiddels geboren kindertjes, en vooral Bella was zeer waaks. Maar men zegt: eenmaal een Sint Bernard is voor altijd een Sint Bernard… dus onze volgende hond zou weer een Sint Bernard worden.
In 2002 kwam Abeltje. Wat hebben we een plezier van haar gehad! Ze was een pittige, slimme en speelse hond en ze hield goed de wacht. In 2004 kreeg ze een nestje puppies, maar liefst 8 stuks. Twee van de pups, Aron & Aranka, zijn bij ons blijven wonen en de andere pups kregen allen een goed thuis. Helaas hebben we van Aranka al op 4½ jarige leeftijd afscheid moeten nemen, acute leukemie. Omdat we op deze manier niet verder konden fokken besloten we om twee nieuwe pups te halen. Dit werden Ursina van Zwitsers-Heim en After Danja's Finesse Nova. In juni 2011 overleed Abeltje plotseling op 9½ jarige leeftijd. In de zomer van 2012 kreeg Ursina van Zwitsers-Heim een nestje puppies, 3 reutjes en 1 teefje. Van dit nestje is er 1 reutje B. bij ons blijven wonen. En dan zie je onze lieve oude Aron opleven! Deze jonge speelse honden en Aron, een prachtig gezicht wanneer je ze allen vrolijk achter elkaar aan ziet rennen en stoeien door de tuin! Toch ging de gezondheid van Aron achteruit en moesten we afscheid van hem nemen op 16 juli 2013. Op 17 maart 2015 is Cayen geboren. Een hele lieve, maar vooral energieke en nieuwsgierige Sint Bernard die overal met haar neus bij wilde staan. Ons plan was om met Cayen te gaan fokken, maar helaas heeft ze geen puppies kunnen krijgen omdat er na 2½ jaar een hersentumor werd geconstateerd en we afschijd van haar hebben moeten nemen.

Foto: Aan de wandel met de honden door de krokussen, februari 2008. Van links naar rechts: Aron, Aranka en Abeltje.